(Seçilmiş 20 MAKALE)
1) Çalışanları emekliliğe hazırlamak.
Işıkhan, V. (1997) Amme İdaresi Dergisi, TODAİE Yayını Aralık, 30, (4): 121-129. |
Derleme niteliğindeki bu çalışma sosyal güvenlik sistemimizde henüz yer almayan “emekliliğe hazırlık programları”yla ilgilidir. Bu çalışmada günümüzün insan boyutunun iyileştirilmesi yoluyla örgütün varlığını korumasını, yaşamanı sürdürmesini amaçlayan bir yönetim geliştirme tekniği olarak karşımıza çıkan bu programların ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemimize nasıl uyarlanabileceği tartışılmaktadır.
2) Kanser hastalarının sosyal destek sistemleri, benlik saygıları ve bazı ruhsal belirtileri.
Isikhan, V. Kömürcü, Ş., Özet, A., Arpacı, F., Öztürk, B., Tufan, B., Yalçın, A. (1998) Türk Hematoloji-Onkoloji Dergisi 8, (4): 215-221. |
Bu araştırmada kanserli hastaların; hastalıklarına ilişkin duyguları, çevrelerince sağlanan sosyal desteğin kaynağı, hastaların benlik saygıları ve bazı ruhsal belirtileri saptanmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, birey üzerinde ciddi ekonomik, psikolojik ve fiziksel etkiler yaratabilen kanser hastalığının primer tedavisine psikososyal tedavi boyutunun eklenmesiyle hastaların yaşam kalitesi arttırılabileceği yönündeki bulguyu desteklemiştir.
3) Sosyal hizmet ve sağlık alanında görev yapan yöneticileri etkileyen iş stres faktörleri.
Işıkhan, V. (1999) Amme İdaresi Dergisi, 32, (2): 44-57. |
Çalışma hayatının karmaşık yapısı yöneticiler için gittikçe büyüyen bir stres kaynağıdır. İş stresinin yıkıcı etkileri; yöneticilerin sadece fiziksel ve ruhsal sağlıklarını olumsuz yönde etkilemez. Aynı zamanda potansiyel bir tehlike kaynağı olan bu etmenler yönetimsel yaşamın bütün aşamalarında yer alan kaliteyi de etkilemeye başlar. Bu araştırma ile Ankara’da sosyal hizmet ve sağlık alanında görev yapan 230 yöneticinin çalışmalarını etkileyen iş stres faktörleri ele alınmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin iş stres düzeylerinin normal bir birey için kabul edilen düzeyin üstünde olduğu, strese yatkın A tipi kişilik özellikleri sergilediği belirlenmiştir. İşin yapısı, örgütsel rol, işteki beşeri ilişkiler, örgütsel yapı ve iklim-örgüt dışı stres faktörleri yöneticilerin yaşadığı başlıca stresler olduğu saptanmıştır.
4) Sosyal hizmet kuruluşları ve stres.
Işıkhan, V. (1999) Sosyal Hizmetler Dergisi, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Yayını, 1, (9): 44-52. |
Stres, sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarında sıklıkla karşılaşılan bir fenomendir. Derleme niteliğindeki bu çalışmada stresin nedenleri, etkileri, sonuçları ve başa çıkma yöntemleri incelenmiştir.
5) Sosyal hizmet uzmanlarının iş doyumları.
Işıkhan, V. (1999) Toplum ve Sosyal Hizmet, H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Yayını, Ankara, 1: 38-52. |
Çalışan bireylerin işlerinden elde ettikleri doyum, onların çalışma hayatlarıyla ilgili mutluluklarını, genel yaşamla ilgili her türlü tutum ve davranışlarını, diğer insanlarla olan ilişkilerini, kendi ruh ve fiziksel sağlıklarını olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu araştırmada, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının iş doyumlarını etkileyen sosyo-demografik ve çalışma hayatıyla ilgili bazı etkenlerin neler olduğu incelenmiştir. Araştırma sonunda sosyal hizmet uzmanlarının ortalama iş doyum puanı 70 üzerinden 37 (orta düzey) olarak bulunmuştur. Aldığı ücreti yeterli gören ve kendini gerçekleştirmiş olarak kabul eden sosyal hizmet uzmanlarının iş doyumları yüksek çıkmıştır. Yönetici olarak çalışan, tıbbi ve psikiyatrik sosyal hizmet alanının dışında çalışan, amiri sosyal hizmet uzmanı olan, mesleki uygulamaları amiri tarafından övgüyle değerlendirilen, meslek dışı iş ve görevlere yöneltilmeyen sosyal hizmet uzmanlarının iş doyumları daha yüksek bulunmuştur.
6) Stres yönetimi.
Işıkhan, V. Sosyal Hizmetler Dergisi, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Yayını, 1, (12): 17-24. |
Derleme niteliğindeki bu çalışmada günümüzde gittikçe kompleks örgütlere dönüşen sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarında görev yapan işgörenlerinin çalışmalarını yakından etkileyen stres kavramı ve bunun örgütlerde nasıl yönetilebileceği konuları üzerinde durulmuştur.
7) Felaketlerin acil yardım ekibi üzerindeki etkileri.
Işıkhan, V. (2002) Sağlık ve Toplum, 12, 1, Ocak –Mart |
Felaketlerin etkileri üzerinde oluşan literatürün çoğu, doğal veya insan kaynaklı felaketlerin kazazede ve toplumlar üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Felaketlerin, acil yardım personeli üzerindeki etkileri ile ilgili ayrıntılı bir literatür bulunmamaktadır. Bu makalede, felaketlerin acil yardım personeli üzerindeki psikolojik, fiziksel ve davranışsal etkileri ve bu personele nasıl yardım edilebileceği tartışılmaktadır.
8) Engelli çocuğa sahip ailelerin aile işlevlerinin değerlendirilmesi.
Özşenol, F., Işıkhan, V., Ünay, B., Aydın, H.İ., Akın, R., Gökçay, E. (2003) GATA (Gülhane Askeri Tıp Akademisi), Gülhane Medical Journal, Haziran, 45 (2), 156-164. |
Aile içi ilişkilerin yapısı, ailenin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesinde önemli bir etkendir. Engelli çocuğa sahip ailelerin birçok problemi olabilmektedir. Bu araştırma, engelli çocuğa sahip ailelerin aile işlevlerine etkide bulunan değişkenlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmada, veri toplama aracı olarak Anket Formu ve aile işlevlerinin değerlendirildiği Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) kullanılmıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Başkanlığı polikliniğinden hizmet alan 145 engelli çocuk ailesine anket formları dağıtılmış elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları; çocuğun engelinden dolayı kendini suçlama durumunun, annelerin ADÖ’nün alt boyutu olan roller, duygusal tepki verebilme ve genel fonksiyona etkide bulunduğu ve çocuğun engelinden dolayı yakın çevrenin kendisinden uzaklaşacağını düşünen annelerin roller ve genel fonksiyonunun aile işlevlerine etkide bulunduğunu göstermiştir. Babaların, çocuğun engelinden dolayı kendini suçlama durumunun, problem çözme, davranış kontrolüne ve çocuğun engelinden dolayı eşini suçlama durumunun iletişim, duygusal tepki verebilme ve genel fonksiyona etkide bulunduğu saptanmıştır. Bu çalışma, engelli çocuğa sahip ailelerin sağlıksız olduğu boyutların belirlenmesine, güçlendirilmesine ve sorunlarının çözülmesine ihtiyaç olduğunu göstermiştir.
9) Hasta yakınlarının ruhsal belirti düzeyleri.
Işıkhan, V. (2004) Toplum ve Sosyal Hizmet. 15 (1), 47-60. |
Hasta yakınlarının bazı sosyo-demografik özellikleri ve hasta-hastalıkla ilgili düşüncelerine göre ruhsal belirti puanları arasında fark olup olmadığı incelenmiştir. Hasta yakınlarının büyük bir kısmının yaşadığı problemlerin, psikolojik ve maddi kökenli sorunlar olduğu belirlenmiştir. Onkoloji kliniklerindeki hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesi, hastalığın y